16 Apr 2013

mari masak2....

ini adalah en3 pertama pasal masakan heheheh
seorg yg xpandai masak... bile dah kawin kene jugak masak... tp alhamdulillah.. sejak pregnant ni...
bab masak2 ni jd pebret pulak heheheh....

ini lah resepi hari ini....
masak lemak ketam..:)

Bahan A:
Sebijik bawang besar
1 ulas bawang putih
4cm kunyit hidup (prefer kunyit hidup dari serbuk sebab lagi sedap kot))
beberapa cili api (lagi pedas lagi sedap... oh yeahhhh)
santan (aku guna RM 2 santan)
2 ekor ketam
2 batang serai (diketuk - tapi aku belah je sebab takda benda nak ketuk)

Cara-caranya:

1. Bahan A tadi blend dengan santan... tambah air sikit supaya santan cair... sikit je tau.. ikut la nak kuah pekat ke tak..tapi santan tu tinggalkan sikit...kira sebagai pati la dan dimasukkan kemudian... aku tinggalkan dalam separuh mangkuk.

2. So campurkan bahan yang di blend ke dalam periuk  so tengok la kuah dia pekat ke tak... kalau pekat sangat tambah lagi air... tapi macam aku, tak suka kuah cair... so aku buat pekat....

3. masukkan juga serai yang diketuk ke dalam periuk dan kacau tanpa henti... jangan dibiarkan sebab nanti akan berlaku fenomena pecah santan... haha... payah nak terangkan. pendek kata kacau je la kuah tu sampai mendidih...

5. Bila kuah dah mendidih, masukkan ketam dan baki santan pekat tadi...

6. kacau2 kan bagi sekata kuah dan ketam tu... perasakan dengan garam...

7. Agak2 ketam dah masak, boleh la padam kan api... dan makan dengan serta merta... atau dengan kata lain, ratah terus...

Hasilnya:



ini lah hasilnye.... pertama kali masak ketam masak lomak hahah






























2 comments:

  1. alahai ,sodappnyaaaaa ! (: nak jugaks !

    ReplyDelete
  2. hahah...meh2..nanti lenkali ble semua cuti kita wat makan2 dah lamakn xmakan2 mcm dulu...:)

    ReplyDelete