14 Nov 2013

lahirnya chenta adriana batrisyah..(pengalaman melahirkan buah hati)

Assalamualaikum alllsss..
Ye agk lma x menaip... so ar ni nk menaip la,.,
Alhamdulillah aku selmat melahirkan cahaya mata perempuan
Pada 28/11/2013 kt hospital sungai siput...
Nk share cikit pngalaman masa nk melahirkan chenta.,

Masih segar di ingatan..(cehhh mcm dh lmaje kan)
Pada 28 /11/2013 mlm tu... bkn mlm la pg la krenye pkl 1 pg mcm tu
Tetiba pgang aku ni skit sgt... masa tu tgh brg2 tgk tv dgn hubby..,
Mula2 tu thn jla sbb spnjang pregnant mmg hidap skt pgang..
Tp lma2 skit mkn kuat.. cik suami dh risau.. tp aku mcm biasa blgak cool je.. angin kot itula yg aku ckp kt hubby..tp dr pkl 1 sampai la pkl 7 pg tu aku xbleh tdo
Bkn kta tdo bring duduk pon xboleh.. so aku jln je la,
Ble aku tgk jm pkl 7.30 aku pon ketuk pintu bilik mama bg tau pgang skt sgt..
Then mama tnye prt skt x, tu la msalahnye prt lgsg xskit.
So mama pon ckp xpe g brg dlu.. nnt klo ada kuar drh atau air yg bnyk bg tau...
So aku pon brg sblh hubby.. tetibe aku rasa laen mcm je... g cek kt toilet..
Omg!!!!! Darahh... cpt bg tau mama kjt hubby tros g hospital sg siput..
Kirenye aku smpai ospitsl pkl 830...drg tlk msk dewan bersalin cek semua nurs3 kta dah buka 5 cm. Masa tu dlm pkl 10.30 xsilap aku... then xlma tu huby msk bawa mknan... nurse bg no katil so hubby pon bawa aku g ktil. Aku pon bring la dlukan... sambil tu hubby suapkan nasi lmk... masa tu pinggang aku skt yg teramat sgt.... rasa mcm nk tercabut... hubby lk gabra ble tgk aku skit.... sik tnye skit ke.... aku yg tgh sakit ni rungsing la ble org tnye bnyk2 kali... so aku termarah kt hubby... alolo sian hubby then hubhy diam je smbil urut2 pinggang aku..

Lepas tu tetibe minah guard ckp cm ni cm ni... " cik xboleh tunggu dlm jeluar2... wjtu mlwat sdhhabis" wahhhh masa tu geram gile.... aku tgh skit nk bersalin ko leh srh hubby aku kuarsbr j aku... masa tu muka suami aku dh risau sgt2... xpla aku pon bgnj la suami ku kuar... xlma pastu dlm pkl 11.30 cm tu skitnye mkn mnjadi2... aku pon bgn jln2...noegi sana pegi sini... 11.45 mmg dah xtertahan sgt... aku bg tau nurse yg baby dh nk kuar nurse pon bwwa aku msk dewan bersalin pkl 12 aku jt dlm tgh berusaha nk mneran.. tepat pkl 12.15 tgh ar baby aku selmat dilahir kan,.. alhamdulillah syukur segalanye selamat.....nurse ada tnye aku nk pggil suami msk x... aku fkr2 xnkla... aku tkt x kuat ble tgk muka suami...

Ckp smpai sini gmbr chenta nnt kita post laen,, bte2..,

25 Sep 2013

oohhhh wanita....

http://matcuoi.com hiii semua....

Bunga yang kembang dan cantik itu jarangnya wangi..begitulah juga dengan orang yang cantik kebanyakannya jarang berbudi (tapi xsemua)
apabila sigadis dipuji dengan kata2 "awak ni CANTIK LA" maka si gadis akan kembag seperti bunga yang mekar menguntum senyuman yang begitu ayu dan manis..

yela sapa yang xhappy jemah oiii bile org kata kita ni cantikkan...
manyukai kecantikan dan ingin kelihatan cantik itu adalah salah satu fitrah,yg dimiliki setiap wanita.
perasaan ingin cantik ini juga adalh nikmat Allah s.w.t (mcm i jugak heheh ) tapi kita manusia ni sering kali salah artikan tentang kecantikan..yela ramai yg nampak wanita itu cantik dari segi fizikal atau lahiriah..kan??
dewasa ni dah banyak kita tengok ramai wanita cantik kat dunia ini..tapi kecantikan itu hanya sesaat...kenapa??sebab peribadi seorang wanita yang cantik dari fizikal ini peribadinya xcantik... malah ada yg merosakkan diri sendiri..memalukan keluarga..ada yg tidak peduli dgn nasihat org lain...

padahal Allah mencipta kita dengan tidak sia2...kita ditutut untuk terus beribadat kepadanya..
ada pelbagai bentuk untk kita beribadat kepadanye..
seperti potongan surah dibawah "laqod kholaq nal insaana fii ahsani taqwim"
maksudnya: "sesungguhnya kami telah mencipta manusia itu dengan sebaik2nye"

see segalanya allah dah ceritaan dalam al-quran kan.. tinggal kita je nak praktikkan...
Kepada semua kaum hawa percayalah bahawa wanita tercantik adalah wanita yang memahami yang mereka diciptakan untuk beribadah..

berbahagialah ketika kecantikan itu bukan sekadar menghiasi wajah..tapi terutama hati dan akhlak..kerana kecantikan luaran itu hanya sementara dan akan berkurangan....

:)
love islam....

preggy mommy nak bercerita


salam semua..sudah agak lama tidak menulis di blog ini... yeah alhamdulillah kandungan sudah mencecah 7 bulan lebih...alhamdulillah segalanya ok2 aja sihat2 belaka... and saya juga sudah tidak bekerja coz dah berenti la huhuhu....xtau nak tulis pe dah tp alhamdulillah im ok n sihat :)


haaa comel x titew...:) comelkan ...


29 May 2013

Cinta!!

http://matcuoi.comhiii....cute x..(cute kan)
ok2 ar ni nak cite pasal cintaaa.......(apakah aku sudah jatuh cinta..hahah)
setiap orang dalam dunia ni pasti pernah merasakan cinta kan??
tipulah kalau korang xpernah jatuh cinta kan2...

nak tunjuk cikit muka org fall in love...taadaaahttp://matcuoi.comhahah comelkan....
Memang sudah menjadi naluri remaja eh bukan remaja je aku maksudkan manusia di muka bumi ini,untuk bercinta dan dicintai. sudah menjadi kebiasan kepada mereka yang dilamun cinta ini menjadikan agama sebagai landasan untulk menghalalkan cinta sebelum kahwin,yang secara terang terangan haram dalam islam..

bila manusia dah jatuh cinta apa ayat2 yg sering kita dengar???

"ala ,,aku couple dengan die sebab nak tolong die berubah je"

"saya cintakan awak kerana Allah"

"kita couple je tp bukan buta maksiad pon"

Firman Allah s.w.t. :

"Dan janganlah kalian mendekati zinar.sesungguhnya zina itu adalah sesuatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk"
(al-isra:ayat 32)

Sebab Allah menurunkan ayat ni??

-sebab iman manusia ada turun naiknye.mungkin hari ini iman kita setebal tembok batu,tapi mungkin esoknya  iman kita menjadi lebih nipis dari kulit bawang. (dahsyat kan iman manusia ni)

bagaimana kita boleh menjamin kekuatn iman kita sedangkan kita mendekati zina??bercinta atau lebih moden atu lebih rocknye adalah ber"couple" (rock ke??)  sebelum adanya ikatan perkahwinan yang sah adalah landasan pertama ayang akan mendekatkan kita kepada zina.

bermula dengan perasaan sayang yang konon2 berlandaskan agama,dan secara automatik perasaan rindu akan terbit ,dan perasaan rindu yang jahat inilah yang akan membelenggu minda dan membuat kita menjadi alpa..(kesian kan)

Menolak cinta sebelum adanya ikatan perkahwinan bukanlah bermaksud kita perlu berserah kepada allah tanpa berusaha.usaha yang perlu kita lakukan adalah dengan memohon doa dari allah agar dipertemukan dengan org yang beriman dan boleh membimbing kita..insyaallah allah pasti membantu,kerana janji allah itu pasti..

firman Allah dlm surah an-nur:

"Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita yang baik"

yess... aku juga mengaku untuk menolak sesuatu yang telah menjadi realiti ehidupan ini sangat lah pahit,tapi yakinlah yang buah nya sangat lah manis..

ayuhhh!!! sahabat kita ubah prinsip jika sebelum ini kita jadikan agama sebagai landasan menghalalkan yang haram , sekarang kita jadikan agama sebagai landasan menolak yang haram.

Mari sama2 kita amalkan doa Rasulullah in:
"ya tuhan kami anugerahkan lah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami, dan jadikanlah kami pemimpin orang-orang bertaqwa"

(al-furqan : 25:74)

semoga kita semua mendapat kan petunjuk dari allah s.w.t

# buat diri ini....
"aku yang dulu astaghfirullah al azim,
aku yang sekarang alhamdulillah,
aku yang akan datang insyaAllah..."

ok sekian salam semua bye...


http://matcuoi.comnek kete mini comel kitew..:)

28 May 2013

Bile bos kata "nak mintak pendapat u" & "mybe test kita sama"

ouchhhtt..!!!! tajuk diatas..terkejut sikit....(over le tu)

http://matcuoi.com sengeh cam ni je bile bos tanya kita cam ni " myra i nak mntak pendapat u la...about blablabla.."(actualy die ni asist manager n aku pggil die kak je pon hahah xde puan2..)

http://matcuoi.compastu kan dah sengeh2 tu tros je ase cm nk wat muka cm gitu.... coz soalan die aiyooo... keliru jugak nak jawab.... jawapan apa yg aku patot bagi ni haiii..( soalan xleh dipaparkan..rahsia..heheh)
aku pon bermukadimah la panjang lebar..padahal manager tu mntk pendapat je pon hahah ..gila aku bagi macam ceramah.... lantakkan...ye dak...

itu satu kesah...satu  kesah lagi ble manager ni kata mcm ni kat aku.." Myra mybe test fashion kita sama"
tros muka senyum kambing..then balik je tmpt aku tros nak wt muka mcm ni.. http://matcuoi.comsebab apa??? keliru aku ni fashion cm org tua kah??? hahah WHATEVARRRR!!!

sebenarnye aku ni ada wat business skit jual tdg..so aku bawa la ke opis ni kot2 ada yg berkenan..xsangka bnyk jugak permintaaan.... tu la die nak jugak tudung kaler mcm aku..tp malangnye tdg itu pesen sudah xlaa maa..... tp die kata xkisahla kaler apa myra pilih je... slera kita sama...

hahah... apa2 pon setiap org ada cita rasa sendiri..mybe die berusia tp citarasa fshion die mcm owg mude...kan3...

ok la ..sampai disini sja na..bye..


http://matcuoi.com

Merajuk ja KOjanya!!!

weeeewwiiittt...!!!!
ahaks (gedik gile)
kepada yg sudi membaca thank coz sudi meluangkan masa membaca..(ada ke org baca kahkahkah)sadis!!!
ar ni mau cerita pasal merajuk....

Merajuk tu apa ye????
-merujuk pada kamus dewan bahasa dan pustaka... merajuk adalah perasaan tidak suka atau kurang senang akan sesuatu....

haaaa..... dapat tak maksudnye??ok aku nak tanya satu soalan cepu yg xberapa emas...antara lelaki dan perempuan siapa yang lebih kuat merajuk????
jawab cepat!!!!

3..2...1... jawapannya adalah.....

-ofcoz la pompuan kan!!...
lelaki pon ada jugak tp xnampak sgt merajuk drg tu... yg ketara nampaknye pepuan lakan...

macm i aoll jugakzz.... aku mmg kuat merajuk uu.... tambah2 lagi bile dengan suami tercinta ahaii..lagi menjadi2 (mengada la namanye kan)

hhaaa meh nak cite..  smlam la..(laaa cite sal semalm ke??)
ngah best2 dok bercakap telifon with ma hubby... tetibe cik suami ni boleh bergurau yg membuat kan mood happy n manja aku menjadi mood sawan,hot,dan akhirnye merajuk.. dan menyebabkan muncungku seper encik donald duck ok!!!!
tention i..... yela....dah la sebulan cik somi tu ke outstaion ke terengganu kan..compom la rindu bertahab...tetibe die ngusik kite pulok..haiiyaa... ok la cik suami ni mmg suke mengusik i... (kejap aku,kejap i..hape2 entah) yang kita nipulak dah la hot... (bukan hot sbb cntik atau ayu) hot apa??? hot tampered...
mmg la merajuk je kejenye....
sampai bile aku merajuk tu diaog akan jadi begini...

suami: emmmm ... merajuk latu...ayg ni b usik sikit pon xleh ye..
c.myra: ehhh mana de..xde masa nak merajuk..
suami : yela tu xde masa..ke muncung tu dah kedepan dah..
c.myra: biarla... sebok je...
suami : hahahah... ayang ni... dah2 xnak merajuk...

tp aku ttp dgn egoku..merajuk jugaks....

then cik somi xtau nka ckp pe dan akhirnye die kuarkan dialog sedih die berbunyi begini;;

suami; ayang xkesian ke kat b.. b penat ni baru lik keje, makan pon xlagi,dah la ar2 kene makan luar,xde org nak masakkan.. dah l b rindu sgt kat ayg.... tp ayg merajuk2 mcm ni... x kesianke kat b...

nah kau jemahh!! sekali die kuar ayta dramitis die ...lemah jiwa raga aku...
automatk keegoaan ku runtuh hahahha...

kesiankan suami isteri ble berjauhan baru 5 bulan kawin cik somi sik kene outstation je deh,...
ok la..kepada kamu2 di luar sana yg dah kawin tu... usah le majok sgt... sian kat suami tu kaum lelaki ni dah la xpandai memujuk...

okla...stakat ini sajalah penulisan aku ni..ok bye2....

:)

23 May 2013

MENGAPA IBU MENGANDUNG KERAP BUANG AIR KECIL???

?? Mengapakah saya perlu kerap membuang air kecil semasa saya hamil?
Kerap membuang air kecil adalah ciri-ciri utama kehamilan. Ini biasa berlaku terutamanya dalam trimester pertama dan ketiga. Malah, ia merupakan salah satu daripada tanda-tanda awal kehamilan yang biasa. Ia adalah sebahagian daripada perubahan hormon yang berlaku dalam badan anda. 

Apabila bayi dalam kandungan anda semakin membesar, badan anda akan mengeluarkan lebih banyak air kencing, tetapi pundi kencing anda pula semakin mengecut. Oleh itu, walaupun pundi kencing anda kosong, tekanan yang diterimanya akan membuatkan anda merasa seperti ia penuh. Anda akan mengalami perkara ini terutamanya pada hujung kehamilan apabila kepala bayi sudah turun dan bersedia untuk lahir. 

Anda juga mungkin mempunyai masalah mengosongkan pundi kencing, menyebabkan anda terpaksa pergi ke tandas berulang kali. 



Adakah apa-apa cara untuk mengurangkan berulang ke tandas?

Malangnya, tidak! Jangan cuba kurangkan jumlah air yang anda minum. Anda sepatutnya minum enam hingga lapan gelas minuman sehari, yang mana kebanyakannya sepatutnya adalah air. Pengurangan cecair boleh menyebabkandehidrasi dan anda perlu minum dengan banyak untuk membantu pengaliran nutrien kepada bayi anda. 

Anda boleh cuba minum hanya sedikit dalam masa satu atau dua jam sebelum tidur untuk mengurangkan berulang ke tandas pada waktu malam

Jika ini tidak berhasil, anda mungkin terpaksa bertahan sahaja untuk beberapa bulan lagi hingga bayi anda lahir. Anda boleh menganggapnya sebagai satu cara melatih diri untuk menghadapi cabaran selepas bayi anda lahir di mana anda mungkin tidak dapat tidur malam

Mungkinkah kerap membuang air menunjukkan apa-apa masalah?
Bincang dengan doktor anda jika:
·         Anda rasa sakit atau panas apabila membuang air.
·         Anda rasa hendak terkencing tetapi hanya beberapa titik sahaja yang keluar.
Anda mungkin menghidap jangkitan saluran kencing (UTI). Minum banyak air untuk mencairkan air kencing dan jumpalah doktor secepat mungkin. Anda mungkin memerlukan antibiotik untuk mengubati UTI. Jika tidak diubati, UTI boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang, yang mana boleh meningkatkan risiko anda sakit untuk bersalin telalu awal

Bilakah saya akan berhenti membuang air terlalu kerap?
Masalah ini akan berkurangan tidak lama selepas bayi anda lahir. Dalam tempoh beberapa hari selepas melahirkan, anda akan mengeluarkan lebih banyak air kencing, dan lebih kerap. Ketika ini, badan anda sedang membuang segala cecair tambahan yang terkandung dalam sistem darah anda semasa hamil. 

Selepas beberapa hari, keperluan untuk membuang air akan kembali seperti sebelum anda hamil. 


** dapat jawapannye... saye pon kerap buang air kecil sejap pregnant ni....**

rurjukan 
http://www.babycenter.com.my/a1050987/kerap-membuang-air#ixzz2U636zw34

22 May 2013

ibu tetap ibu....


Setiap insan mesti ada ibu bapa masing - masing. Tanpa mereka, tanpalah kita hidup di dunia ini. Tapi, adakah kita menghormati mereka? Dunia sekarang tak sama seperti dunia zaman dahulu. Cara percakapan dengan ibu bapa sekarang juga berlainan. 
Jika dulu, kita takutkan mereka jika kita lakukan kesalahan.
Tetapi zaman sekarang dah lain caranya.
Ibu bapa sekarang kena kena jadi kawan dengan anaknya.
Jika tidak, perbalahan akan berlaku.
Bagi Hackers, perbalahan antara ibu bapa dengan kita tak wajar berlaku.
Kita perlu bertolak ansur dengan mereka.


Ingat, bahawa mereka berkorban masa semata - mata ingin membesarkan kita.
Ribuan ringgit mereka habiskan untuk membesarkan kamu.
Jika mereka kerap memarahi anda atau memukul anda dengan alasan, jangan melawan. 
Mengakui kesalahan sendiri dan jadikan ia satu iktibar.  
Sejahat - jahat ibu bapa kita itu, ia tetap ibu bapa kita sehingga ke akhir hayat mereka.
Jika suatu hari nanti, anda kehilangan mereka, pastinya anda akan menyesal seumur hidup kerana tidak sempat meminta maaf kepada mereka.


jadi mengapa harus kita bersengketa dek kerana hal yg kecil.... kepada mereka2 yg berkrisis dgn ibu atau bapa.. buanglah ego... minta ampun dan mengalah la.... pasti hidup anda tidak akan rugi dunia dan akhirat...


(kepada artis yg sebok saling menyalahkan antara ibu dan anak... ingatlah..sekarang ibu anda masih ada..jika satu hari nanti die sudah tiada pasti anda menyesal jika tidak sempat meminta ampun..)




18 May 2013

restu ibu bapa itu penting


morningg!! :) 
hari ni nak bercerita pasal restu ibu bapa....
kita semua pasti tau yang restu ibu bapa tu sgt2 la penting..
begitu juga dengan perkahwinan... 

xkira apa yang kita lakukan..
semuanye memerlukan restu dan redha ibu bapa...

Bayangkan kalau kita melangkah ke alam perkahwinan tanpa doa, restu atau redha ibu bapa, maka di hati kecil kita tidak akan ada keyakinan untuk menempuh alam yang baru itu. Perkahwinan merupakan satu proses untuk menyempurnakan agama. Jadi sekiranya kita tidak mendapat restu mereka, adakah sempurna agama kita jika sesuatu perkahwinan itu tidak mendapat redha ibu bapa? Dan jika ibu bapa tidak redha, adakah Allah meredhai kita????


Perkahwinan yang dibina atas dasar cinta semata-mata umumnya tidak akan kekal lama. Kalau berkahwin semata-mata kerana cinta, cinta boleh luntur. Kalau disebabkan dorongan seksual, ia juga boleh berkurang. Kalau berkahwin kerana duit, ini juga mungkin satu hari tidak stabil. Begitu juga kalau sebab kecantikan, kecantikan akan pudar akhirnya. Sebab itu Nabi s.a.w. menekankan bahawa perkahwinan itu adalah untuk menyempurnakan agama. Tanda kita betul-betul beragama, kita berkahwin mengikut sunnah Nabi. 



Jika Tak Direstui
Kesan yang jelas bagi perkahwinan yang tidak direstui ibu bapa adalah gagal mendapat keberkatan. Hilangnya keberkatan menyebabkan timbul masalah silih berganti dan timbul rasa tidak yakin dalam menghadapi masalah akibat tidak mendapat doa dan redha ibu bapa .

Kalau ada restu ibu bapa, apabila menghadapi sesuatu masalah, kita rasa yakin boleh menyelesaikannya walaupun masalah itu nampak berat. Perkahwinan itu sesuatu yang membahagiakan tetapi tanpa redha ibu bapa maka lebih mudah berlaku huru-hara. Sebaliknya dengan keredhaan ibu bapa, perkahwinan terasa lebih menyeronokkan.

Cuba kita renung perkahwinan orang-orang dulu yang jodoh mereka betul-betul atas pilihan ibu bapa. Kita tengok jangka hayat rumah tangga mereka lebih lama. Sekarang kahwin bermula dari cinta tapi peratus cerai tinggi. Hendak kata tak kenal, sudah kenal. Hendak kata tak cinta sudah cinta. Di situ sebenarnya peranan keredhaan ibu bapa. Keredhaan ibu bapa lebih kuat daripada cinta. Lafaz cinta tidak sekuat keredhaan ibu bapa.


jaga Hati Mereka Sampai Bila-bila

Hati ibu bapa tetap perlu dijaga sampai bila-bila walaupun seseorang itu sudah ada tanggungjawab lain dalam rumah tangga yang dibina.

Bagi seorang wanita yang sudah berkahwin, tanggungjawab untuk mentaati suami tidak mengurangkan hak ibu bapanya untuk ditaati dan dijaga hati mereka. Terdapat 

Tanggungjawab yang dipikul sebagai isteri atau suami tidak boleh dijadikan alasan untuk mengabai dan melukakan hati ibu bapa dengan tidak membantu, menghubungi dan mengambil tahu kehidupan mereka. Pendek kata, menurutnya, si anak tidak boleh mengambil sikap, “Saya dah jadi isteri orang atau suami orang, tanggungjawab pada ibu bapa dah kurang.”

Dalam hidup ini, setiap sesuatu akan dibalas. Jika kita menyakiti hati ibu bapa, apakah kita sanggup satu hari nanti anak kita melakukan perkara yang sama pada kita pula?

*semoga kita semua dapat menjadi isteri yang taat serta anak yang baik pada ibu bapa kita ..aminnn insyaallah..*

✓restu ibu bapa sangat penting......





16 May 2013

MABUK KETIKA HAMIL!!!


Hyee all... ar ni nak share sikit pengalaman saya mengandung..oohh kandungan saya baru masuk 3 bulan alhamdulillah..:) masa mula pregnant mmg teruk even sampai skang pon masih lagi mabuk muntah2.. sangat memenatkan.. but terima semuani sebagai dugaan dan cbaran.. klo kita xmengandung kita x rasa kan..

Apa itu mabuk hamil???
Mabuk hamil adalah kejadian medical yang paling biasa berlaku pada awal kehamilan,tetapi betapa teruk ianya dihadapi berbeza pada setiap individu.
*Ada setengah wanita hamil hanya mabuk atau muntah2 pada waktu pagi atau morning sickness.. 
(yesss aku juga merasa morning sickness ni aduhai mmg teruk sgt rasanye..perut kosong tetibe muntah kuning yang sangat pahit eerrr...)
* Ada jugak yang muntah sepanjang hari means xkire masa nak muntah sampai lembik.. xdapat bekerja.. (terjadi pada diri saya jugak terpaksa amik cuti tanpa gaji selama sebulan)
*diesebabkan itu jugak kita juga mungkin mengalami tekanan perasaan atau murung.. hubungan dengan keluarga,suami,atau kawan2 akan terjejas disebabkan perasaan kita..(yes mcm saya.. masa mula pregnant mabuk teruk dtg off muka masam mencuka.tegur sapa2 pon tak)

Kenapa kita rasa mabuk masa mengandung???
menurut pakar mabuk masa mengandung tu bagus...(err ble dgr org ckp cmtu rasa geram je kan)
ini adalan satu tanda hormon kehamilan kita adalah tinggi means baik lakan..

Adakah ia menjejaskan bayi dalam kandungan??
*mabuk mengandung ini tidak akan menjejaskan bayi dalam kandungan selagi perut anda mampu menyimpan sebahagian makanan yang anda ambil..
*so that y sangat penting bagi pengambilan folid asid bagi pembentukan tulang bayi coz dalam permulaan mengandung ni kita mmg takkan ada selera nak makan makanan yg betul2 ikut piramid makanan..
*tetapi jika anda muntah terlalu teruk 1 hari tidak makan atau minum dan berat badan anda menurun sila lah jumpa doktor ok..

SO kepada mereka yang sedang mengandung banyak2kan bersabar... dan kepada diri au jugak yg cepat emosional masa pregnant ni.... 
:)

15 May 2013

CERITA MINGGU LALU..CAMERON HIGHLAND

hye allss....sihat2 la hendak nye..alhamdulillah berakhir suah pilihan raya dan saya xnak komen apap2 coz heheh saya x mengundi opsss... xdaftar lagi... insyaallah akan dtg
ok la ni nak cite share2 cikit aktiviti masa aku amik cuti ari isnin lepas.. kebetulan cik suami pon balik so mmg cadang nak jalan2.. first2 tu macam nak jalan dekat sini je la kan.. then cik suami kata kita pergi cameron la... aku ok je..coz cik suami yang drive kan.. so aku cadang nak bawa mama n anadk sedara aku si yusron comel tu skali...kami bertolak pkl 9 pagi time org g mengundi heheheh.....
jalan2... biasalah kat cameron buat apa lagi petik2 strawberry,,g mnum freash tea.kan.. yg seronok bawa si budak yusron ni la mcm2 karenah die... comel je..
nah tatapi lah gambar kami heheh.....
MAMA WIF STRABERY
SAKAN PAKLONG N YUSRON



10 May 2013

SIAPA KITA TANPA ALLAH S.W.T

Sebenarnya apa yang kita cari dalam hidup ini????

Harta ke?wang ringgit??kebahagian??keluarga??kesenangan?pa lagi yg kita nak??

pernah x kita rasa.. bile kita dapat semua yg kita impikan .. tp hati kita masih rasa resah..pernah x??
walau pun kita rasa bahagia.. mcm dunia ni kita yang punya,..tp pasti jauh disudut hati terusik jiwa terasa gelisah dan resah seperti ada sesuatu yg masih belum lengkap dalam hidup kita... pernah x rasa macam ni??


 cuba kita letak tangan kedada dan rasa degupan jantung dan subutkan astaghfirullahal 'azim .

 pasti seakan wujud satu rasa keinsafan dalam diri kita kan ..pasti ada yg menitiskan air mata .. air mata yang mengalir itu bukan makna meratapi tetapi ketenangan yang abadi hinggap dihati apabila kita mengingati allah s.w.t

 sedar x kita apa yang kita miliki sekarang bukan lah kekal milik kita.. tapi ia hanya sebuah pinjaman dari allah s.w.t segala-gala yang kita ada milik allah..walau semahal2 benda..atau semurah-murah benda segalanya milik allah.kaki kita guna untuk berjalan,mulut yang kita guna untuk bercakap,mata yang kita guna untuk melihat,telinga yang kita guna untuk mendengar segala hal,dan tangan yang kita guna utk melakukan segala tugasan ini juga... milik yang maha esa..segalanya milik allah s.w.t 

 jadi marilah kita bersama-sam menginsafkan diri.. lihat lah betapa kecilnya kita disis allah..
sedangkan segala benda yang kita miliki hanya pinjaman tidak ada satu pon milik kekal kita.. termasuk juga nyawa kita,, jadi tidak perlu kita berasa angkuh dgn kesenangan yang kita ada..


"astaghfirullahal 'azim"




sumber ilham dari http;//www.iluvislam.com.my

(untuk saya dan semua)

7 May 2013

amalan untuk ibu mengandung

hye ari ni just nak share sikit la bagi mereka yang bakal jadi ibu seperti saya juga..marilah kita cuba amalkan tips2 yang diberi oleh mereka yang berpengalaman.. antaranya :

1)  Banyakkan bertaubat - memohon ampun akan dosa-dosa yg telah kita lakukan sebelum ini, semoga anak yang bakal lahir itu nanti menjadi anak yang bertaqwa.

2)  Menutup Aurat - Sentiasa menutup aurat sesuai dengan ketentuan ajaran Islam. Agar hidup mendapat keberkatan.

3)  Banyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran Seperti :
  • Surah Al-Fatihah dan ayat kursi
  • Surah Yaasin
  • Surah Taubat
  • Surah Maryam (untuk mudah bersalin-anak soleh dan taat)
  • Surah Yusof (utk memperoleh anak yang cantik, kacak, sihat dan sempurna).
  • Surah Luqman (utk mendapatkan anak yg taat)
  • Surah An-Nahl ayat 78
  • Surah Al-’Araaf ayat 189

and sekarang saya sedang cuba sedaya upaya nak menghabiskan membaca al-quran dalam masa 9 bulan saya mengandung ni...walaupon bacaan tu agak pelan coz slalu mengah sejak mengandung ni..tp ttp cuba sedaya upaya.. semoga dipermudahkan Allah s.w.t

Semoga amalan-amalan ini dapat memberikan kesenangan kepada ibu yang bakal melahirkan cahaya mata nanti insyaallah... :)




4 May 2013

Janji Allah S.W.t itu pasti...



Aku redha dgn ketentuan ALLAH SWT dlm meniti kehidupan seharian ku kerana aku yakin segala yang terjadi ada hikmahnya... In sya ALLAH..
Janji Allah itu pasti,cuma kita kadang2 tak sedar bahawa apa kita inginkan itu tidak semestinya terbaik bagi kita....
Mudah2an aku menjadi hamba Allah yg sering bersyukur, redha dan ikhlas dgn ketentuannya.... In sya Allah......

"jangan bersedih jika allah s.w.t xbagi apa yng kita minta,kadang allah xbagi coz die tahu yang kita xlayak dengan apa yang kita minta,tapi ingat bukan allah xbagi terus cuma die akan bagi yang lebih baik pada kita..
segala perkara yang berlaku kini ada hikmah nya,yakinlah allah akakn berikan sesuatu yang baik utk kita dari apa yang kita impikan sebelum ini..."

semoga Allah s.w.t. pelihara iman ku...aminn..



30 Apr 2013

BLE TIBA ANNUAL DINNER DIE TUKAR GAYA RAMBUT :)

HYEEE u oll.... yeahh tajuk diatas... hahaha saja je aku nak share karenah offmate aku ni..
ok kebetulan malam ni off kami ada buat annual dinnerla kan...
but sedih nye aku xdpt nak join coz ada masalah kesihatan sedikit... memandangkan aku ni cukup alah pada bau-bauan sejak pregnnt ni so amik keputusan untuk tidak menghadirkan diri ..:) yela malam ni para jemputan terdiri daripada org2 besar ford dr kl semua turun... so lebih baik aku tarik diri sebelum kejadian yang xdiingini terjadi nnti hahah...

ok la back to the story asal... HAHAH sik gelak jela aku ni...

ok la ada sorg nyonya ni dok blakang aku tp xblakang sgt la... die agak kekanan tempatnye... dr tengah hari pkl 12 die menghilangkan diri die .. ramai org cari tp xjumpa2... dalam kepala otak aku.." mybe die balik awal coz nak g saloon,,buat rambut,buat facial..agaknye" walaupon mcm xmasuk akal pkl12 pegi bersiap untuk majlis yang akan bermula pkl 8 mlm..

dan akhirnye teka-teki itu terjawab jugak bila si nyonya ni masuk balik ke off pada pkl 2.30 am.. taaarrraaaa..... surprise!!! cube teka apa yang baru???hahhah

rupanye die pegi saloon..buat rambut die.. wah gaya baru ala2 mcm elvis presly pon ada gaya nye hahah...
jahatnye aku.. tp mmg kelakar... ble time annual dinner mcm2 gaya ada.. apa2 pon aku doakan nyonya yang ala2 rambut elvis tu menangla gaya tercantik hahahha...
sekian xnak kutuk lebih..
hehehe bye..alllss....

(myra)

27 Apr 2013

BILE SEBUALAN BERJAUHAN....

HYE2.... aku nak sharu sikit lah kan...
bangun pagi2 pkl 5.30 td dpt satu msg dr cik suami tercinta...
" saya sangat2 rindukan awak wahai sayang..saya rindukan dakapan awak sayang sumpah saya hanya rindukan awak...saya hanya mahukan awak dan baby kita yang bakal lahir dalam hidup saya...tanpa awak hidup saya tak bermakna sayang... xmo nakal2 tau tunggu saya balik k sayang.. bie cari rezeki untuk kita sekeluarga ye syg..mmuuaahhh... ciuman dari suami mu tercinta.... mmuuahhh... sayang ayang selamanye...


*sangatmerinduisuamitercinta*
#cik suami di terengganu..outstation#

Ini ada lah dugaa....


hai u allss... hemmm kandungan aku dah masuk 2 bulan ... tapi alah muntah2 loya2 pening2 masih menyerang diri... kekuatan sangat diperlukan...
hemmm kekadang terasa seperti ingin giveup..means???? ok im working... then bile alah tu datang muntah2 pening2 tahab gaban nye... aku mula terasa seperti nak pengsan... n bile muntah terasa macam nak terkeluar segala isi dlm perut hanya tuhan yang tahu apa yang aku rasa... mungkin ada org ckp aku mengada pening sikit tak tahan.. xpe2 ckp2 selagi korang nak... korang tak rasa apa yang aku rasa.... memang org kata kuat la... yes im... aku cuba berkuat tp masalah ni xleh selesai mcm tu je...heemmm

yang paling sedihnye... kerja aku pon dah tunggang langgang... sangat2 kecewa dgn kerja sendiri... aku banyak cuti... aku banayk halfday... kerja aku terpaksa org lain buat... TAPI AKU TAK BOLEH NAK BUAT APA!!!! bile rasa itu datang aku lemah selemahnye satu badan...

sampai aku menangis ... call suami mengadu sakit ..pening..muntah teruk... tapi apakan daya si suami hanya mampu memujuk...

aku slalu kene tekanan darah terlalu rendah.... :( sangat menguji...:(

sampai satu tahab aku rasa macam nak berhenti kerja.. :(

#sedangmenguatkanhatiinidemibabydansuami....#
*YARABB KUATKAN HAMBAMU*

17 Apr 2013

Alam Perkahwinan

Firman Allah S.W.T.
'Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang mereka tiada mengetahui.'
(Yaasin: 36)

Jika kita perhatikan kejadian di langit dan di bumi, jelas menampakkan kebenaran ayat ini. Setiap yang kita saksikan ada pasangannya. Keadaan tanah di bumi, tidak sama rata semuanya, bahkan dijadikan berpasangan antara tinggi dan rendah. Di suatu kawasan penuh dengan tumbuhan menghijau. Di kawasan yang lain berpadang pasir. Daratan berpasangan dengan lautan. Pokok-pokok yang meliputi bumi ini ada yang jantan dan betina. Kemudian Allah jadikan pula malam berpasangan dengan siang meliputi alam ini. Binatang-binatang yang hidup di daratan dan di lautan juga berpasangan jantan dan betinanya. Demikian pula manusia. Atom yang sangat halus yang tidak dapat dilihat dengan pandangan mata dan terdiri dari komponen-komponen yang berpasang-pasangan.
 Cuba kita bayangkan bagaimana keadaan alam ini sekiranya ia sentiasa dalam keadaan malam, bumi berkeadaan pamah, semuanya berpadang pasir Manusia semuanya lelaki atau semuanya perempuan. Keadaan dunia seperti ini tentu membosankan dan kejadian ini tidak melahirkan keturunan. Manusia akan hapus dalam jangka waktu yang singkat. Dengan adanya pasangan, dunia kelihatan indah dan sesungguhnya kejadian Allah S.W.T. ini sangat indah.
Mengapa Berkahwin
Manusia akan menghadapi berbagai kepincangan sekiranya pergaulan lelaki dan wanita tidak diatur dan disusun mengikut peraturan tertentu. Tajuan perkahwinan ialah menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya dapat mewujudkan suasana kasih sayang yang memperindahkan kehidupan. Tanpa penyusunan yang rapi di dalam peigaulan di antara lelaki dan wanita, kepincangan tidak dapat dielakkan. Kerana itu, perkahwinan disyariatkan. Dalam perkahwinan, ditentukan kewajipan-kewajipan dan peraturan-peraturan yang akan membawa kebahagiaan kepada pasangan yang mematuhinya. Sebahknya jika peraturan-peraturan itu tidak dipatuhi, sama ada kerana kejahilan atau sengaja mengingkarinya, pasangan itu sentiasa dilanda arus yang menjadikan suasana hidup mereka tidak tenteram.
Membentuk Keluarga
Peraturan yang ditetapkan itu, menentukan pembentukan keluarga di dalam satu institusi masyarakat yang dinamakan rumahtangga. Rumahtangga adalah tahap pertama pembentukan masyarakat. Sebagaimana masyarakat yang besar memerlukan penyusunan yang rapi, begitulah juga masyarakat lumahtangga memerlukan penyusunan. Pembentukan rumahtangga secara bersekedudukan bebas tanpa perkahwinan dan perlindungan undang-undang melambangkan suatu pembentukan rumahtangga yang tidak tersusun. Ia akan berkembang menjadi belukar dan hutan belantara yang hidup di dalamnya binatang-binatang buas. Hak-hak suami isteri tidak dapat dibela dan diberi keadilan di dalam kehidupan seumpama ini.
Sebaliknya, rumahtangga yang dibentuk meneiusi perkahwinan yang tertakluk kepada peraturan-peraturan tertentu yang lengkap dan sempurna, akan menjadi seperti pohon-pohon yang ditanam secara tersusun. jika pohon-pohon ini terus dipelihara, ia kekal menjadi taman indah yang menyegarkan kehidupan. Demikianlah halnya sebuah rumahtangga yang diikat dengan perkahwinan akan menjadi tempat yang paling indah dalam kehidupan dan kebisingan anak-anak meniadi seperti siulan burung-burung di taman yang indah.
Rumahtangga Sebagai Masyarakat Kecil
Mendirikan rumahtangga dalam Islam bukan ulusan individu seperti yang difahami dalam kehidupan bangsa lain terutama bangsa Barat. Rumahtangga dalam Islam merupakan bahagian penting masyarakat dan masyarakat mempunyai tanggungjawab dalam pembentukan-
Falsafah Perkahwinan Dalam Islam
Oleh kerana perkahwinan adalah perkembangan daripada keluarga yang sedia ada dan hubungan antara kcluarga baru dan yang sedia ada wajib diperteguhkan dan oleh kerana keluarga baru itu sebahagian daripada masyarakat yang boleh mempengaruhi keadaan baik buruk masyarakat, maka perkahwinan yang tidak menghormati masyarakat, seperti kahwin lari, tangkap basah dan lain-lain, sangat dikeji oleh Islam, melainkan di dalam keadaan-keadaan tertentu, di mana pemerintah boleh menggantikan tempat sebagai wali bagi menggantikan wali daripada keluarga si isteri.

** sebenarnya aku just nak kongsi ilmu kepada semua... untuk memahami dengan lebih lanjut boleh la klik di link tersebut http://www.islam.gov.my/en/falsafah-perkahwinan-dalam-islam semoga kita menjadi umatnya yg sentiasa beramal kepadanya... dan smoga menjadi suami dan isteri yang soleh dan solehah...insyaallah..:)


16 Apr 2013

mari masak2....

ini adalah en3 pertama pasal masakan heheheh
seorg yg xpandai masak... bile dah kawin kene jugak masak... tp alhamdulillah.. sejak pregnant ni...
bab masak2 ni jd pebret pulak heheheh....

ini lah resepi hari ini....
masak lemak ketam..:)

Bahan A:
Sebijik bawang besar
1 ulas bawang putih
4cm kunyit hidup (prefer kunyit hidup dari serbuk sebab lagi sedap kot))
beberapa cili api (lagi pedas lagi sedap... oh yeahhhh)
santan (aku guna RM 2 santan)
2 ekor ketam
2 batang serai (diketuk - tapi aku belah je sebab takda benda nak ketuk)

Cara-caranya:

1. Bahan A tadi blend dengan santan... tambah air sikit supaya santan cair... sikit je tau.. ikut la nak kuah pekat ke tak..tapi santan tu tinggalkan sikit...kira sebagai pati la dan dimasukkan kemudian... aku tinggalkan dalam separuh mangkuk.

2. So campurkan bahan yang di blend ke dalam periuk  so tengok la kuah dia pekat ke tak... kalau pekat sangat tambah lagi air... tapi macam aku, tak suka kuah cair... so aku buat pekat....

3. masukkan juga serai yang diketuk ke dalam periuk dan kacau tanpa henti... jangan dibiarkan sebab nanti akan berlaku fenomena pecah santan... haha... payah nak terangkan. pendek kata kacau je la kuah tu sampai mendidih...

5. Bila kuah dah mendidih, masukkan ketam dan baki santan pekat tadi...

6. kacau2 kan bagi sekata kuah dan ketam tu... perasakan dengan garam...

7. Agak2 ketam dah masak, boleh la padam kan api... dan makan dengan serta merta... atau dengan kata lain, ratah terus...

Hasilnya:



ini lah hasilnye.... pertama kali masak ketam masak lomak hahah






























13 Apr 2013

excited mommy

Ahakss... tajuk diatas tu... mmg xcited!!! ok 2 hari lepas cuti coz xberapa sihat..(cuti lagi)
pegi klinik ksihatan kat sungai siput tu utk check up and scan perut saya yang baru berusia 1 bulan lebih ni...
pegi mama teman kan .. coz cik hubby skang outstation di terengganu...
start pukul 8 sampai la pkl 12 baru setel coz ramai sgt org kat klinik tu...
first sampai cek urine..then amik darah pastu kene tunggu doc panggil pulak..
bile time aku masuk jumpa doc... mcm2 la doc tanya .. antaranya..
- mak ayah ada kencing manis darah tinggi x..
-ble last period
-loya x masa baru pregn
-teruk tak muntah2
-apa yg boleh makan apa yg xboeh makan
so semua nye aku jawab la... and doc soh baring atas katil die nak scan baby dlm perut...
hhaaaa time ni aku xcited gile2 kau!!!...
dapat tgk baby dlm perut tuuu...keecik jeee.... dah boleh nampak denyutan jantung die...
mcm nk nitik air mata... my baby...:)
xsabar nak share cerita dgn cik suami... :)
seriusly xcited sgt sampai nak tido pon senyum2... :) :) :)

20 Mar 2013

bakal momy & dady

Salam semua umat islam..
ar ni just nak kongsi cerita...
seperti yang tertera diataskan..yes saya mengandung..
sesetengah org yang tau akan ckp " cepatnye!!!! alhamdulillah"
ada yg kata " SEMPOIII!! TERBAIK LA..."
HAHAH kdg2 ase malu...ada jugak yg comment mcm ni.." wahh suburnye.."
hahah mcm2 kan..but alhamdulillah ...acct aku pon x rancang utk dapat secepat ini... tp rezeki yg berharga dari Allah s.w.t  Alhamdulillah... xpatut merungut tp bersyukurla..
coz ada yg kawin bertahun2 pon masih blom ada rezeki.. so dah dpt awal ni alhamdulillah...
atleast ada jugak teman bile baby ni dah lahirkan.. yela my husband tu always outstation...
so adale teman ye dak...

best ke pregnant ni??
best!!!! tambah2 lag ble masa mula2 baru tahu preg ar tu... my husband senyum sampai telinga uuuu.....
hahah then g umah mama nak inform la konon... cik somi tu siap menari2 lagi..
HHAHAHA kelakar tau ++ happy sgt...

skang kandungan dah masuk 1 bulan 10 hari....  perkahwinan saya dan suami dah masuk 1 bulan 12 hari...:)
mana la org xkata "CEPATTTNYYEE!!!"

XOXO
MDM ERMYRA :)

5 Mar 2013

HARI SANDING :)

SALAM ALL...
Ape nak buat dah nak dekat sebulan kawin baru dapat update blog yg buruk ini...
yah..post yg lepas cite pasal hari nikah ...
ari ni nak post pasal hari sanding..
tema warna opcoz la merah..tema raya cina maaa....:)
bagi aku n suami merah is aauuummmm!!!!! hahah mmg garng tp rasa mcm menyerla hahaha..
perasannye..
mari saksikan...







ahakk... like tgk gambar kawin ni...
tapi hakikatnye terseksa pakai baju kawin tu tau..panas ya amaatttt...sabar je la... pas bis sanding tu kami buat bbq malam...
lepas aabis bbq kami buka hadiah ..after buka hadiah semua... tidor la semua org kerna kepenatan...
sekian saja... :)
## doakan kami bahagia hingga ke hujung nyawa...:)
















25 Feb 2013

18days married....


salam.... cube tgk tajuk post... ate nak tulis just married dah 18 hari aku kawin so tu la tajuk post terbaik agak nye...
yeah.. aku dah kawin alhamdulillah akhirnya bersatu jua..:) harap doa yg baik2 dr sahabat dan keluarga amin...
tarikh keramat itu adalah pada 8/2/2013 hari ni aku akad nikah. tp masa hari akad nikah ni xramai sgt sedara mara yg ada half tu ada..la..tgk la beberapa gmbar yg ada...
SEBELUM DI IJAB KABUL KAN



LOVE
AKAD NIKAH






SAH SEBAGAI SUAMI ISTERI
ME:) 

30 Jan 2013

mai cerita2.....

salam semua...halooo.... :)
 yeay agak lama x menaip kan.. (ada ke org baca pon) hahhahahh...
lantak la yg penting kepuasan kan...
lately msti ramai yg bercakap pasal drama bersiri kat tv 3 tu setia ujung nyawa... kan3,,,
kita pon suka tengok sebenarnye..sgt2 best... ble balik keje tu habis pkul 6 cepat2 je p.card coz tau jalan otw nak balik msti jam tahab2 babaun nye...
klo kuar cepat insyaallah sampai umah awak sikit slalunye awal dlm 5 minit la..heheheh sampai2 tros duduk depan tv dgn x mandinye yela... xnk tertinggal cite tu langsung.. klo x rugi uuu....
hahahha
best sangat cite..kdg2 senyum srg2 ahak!! sweet gile..tp ble fikir2 ada ke situasi begitu di dunia nyata ini..:) ??? no coment(macan retis pulak)
okay la.... sampai sini jela sempat nak menaip nye...
nk smbg buat kerja bz :( n penat sgt :(..
luv all...(kalau ada yang baca terima kasih hahahah....

5 Jan 2013

salam tahun baru 2013

salam semua... slamat tahun baru.. kejap je dah 2013 kan... berlalu sudah 2012 yg penuh dengan pelbagai cerita suka dan duka....
oopppsss terlambat wish new year kan... dah 5 arbulan baru nak update apa nak buat saya sgt la sebok...
macam u all jugak kan tiap kali masuk tahun baru mesti ada azam kan..but azam aku still sama seperti tahun lepas yg masih belum tercapai.. ahakks... banyak jugak tu coz tahun 2012 penuh dgn dugaan Allah Swt. tp syukur semuanya dah ok skang.. my papa pon better now..dah siap keje lg... and my adiks si angah dah ada baby 2/12/2012. sangat comel.. jd 2013 ahakss... sekejap je kan.. adoiii berdebar... kawan2 semua dah kawin..ada yg dah ada anak pon,ada yg sedang berusaha mndapatkan anak.. heheh aku?? soon... next month insyaallah... :)
okla dah xsempat nak update pnjg lebar stop smpaia sini ja... bnyak kerja di office haihh..
papepon saya mendoakan agar segala hajat dan cita2 kalian tercpai pada tahun 2013 ni amin...
salam semua...
peace yawww...